Zoeken

Machinebouwer

BBL (niveau 3 - doorstroomvariant)
Crebo: 91091
Sector:  Techniek & ICT
Studierichting:  Werktuigbouwkunde
Niveau:  Niveau 3
Opleidingsduur:  2 jaar
Locatie:  Amersfoort
Kostenindicatie: Bekijk indicatie
Print als PDF

Contactformulier

Contact opnemen over: Machinebouwer


 

Je kunt eigenlijk geen product bedenken, of het wordt machinaal vervaardigd. Allerlei bewerkingen, sorteren, verpakken, transport: de mechanisering staat voor niets. Al die machines en robots moeten natuurlijk ook ontworpen en gebouwd worden. Als machinebouwer maak je van onderdelen een goed werkende machine. Jouw machines maken voor veel mensen het werk een stuk gemakkelijker! Omdat je vaak complexe machines maakt, moet je zorgvuldig werken. Een lift moet op de juiste verdieping stoppen en niet ergens halverwege. Vaak bouw je voor een klant machines op maat of een proefexemplaar om de werking uit te proberen. Soms wil een klant dat een machine bepaalde speciale dingen kan. Jij bedenkt dan hoe je dit kunt maken. Je bent dus niet alleen technisch, maar ook creatief.

Tijdens je opleiding leer je alles over machines. Van de nieuwste technische snufjes tot de praktische werking. Je leert het vak van machinebouwer vooral in de praktijk. Daarom ga je maar één dag naar school en werk je de rest van de week bij je leerbedrijf. Zo krijg je al snel de kneepjes van het échte vak onder de knie. Op school spijkeren wij je theoretische kennis bij, en helpen wij je als je tegen problemen in het werkveld aanloopt. De opleiding tot machinebouwer duurt twee jaar.

Vooropleidingseisen:
mbo-diploma niveau 2 in dezelfde richting als de gewenste niveau 3-opleiding.

Je kunt je alleen aanmelden als BBL-student als je op 1 augustus (startdatum cursusjaar) 16 jaar of ouder bent of als je 12 jaren onderwijs gevolgd hebt (let dus op als je bijvoorbeeld in havo-3 zit; dit kan dan op jou van toepassing zijn).

Je kunt doorstromen naar een meer gespecialiseerde opleiding op niveau 4. Ook kun je je kennis verbreden door een andere techniekopleiding te volgen op niveau 3.

Techniek & ICT
in beeld
248