Zoeken

Medewerker secretariaat en receptie

BOL (niveau 2)
Crebo: 25150
Sector:  Economie, Dienstverlening
Studierichting:  Dienstverlening
Niveau:  Niveau 2
Opleidingsduur:  2 jaar
Locatie:  Amersfoort, Apeldoorn, Goes, Gouda, Kampen, Rotterdam
Kostenindicatie: Bekijk indicatie
Print als PDF

Contactformulier

Contact opnemen over: Medewerker secretariaat en receptie


 

Stel je voor dat je al medewerker van het secretariaat en receptie bent, hoe ziet je dag er dan uit? Veelal begint de dag met het legen van de brievenbus of postbus van het bedrijf. Je sorteert netjes voor wie de post is. Elk bedrijf heeft zijn eigen methode en je zorgt ervoor dat elk poststuk zijn bestemming krijgt binnen het bedrijf. Ondertussen gaat wellicht de telefoon en beantwoord je vragen of je verbindt de telefoon door naar de betreffende persoon. Als er bezoek komt, meldt het bezoek zich eerst aan de balie. Jij zorgt ervoor dat je collega wordt gewaarschuwd voor wie het bezoek is. Voor het bedrijf moeten ook diverse mails en brieven verstuurd worden. Je helpt collega’s met het opstellen en versturen van berichten. Mogelijk plan je ook activiteiten in in de agenda en zorgt ervoor dat allerlei administratieve papieren netjes worden georganiseerd. Kortom: je zult je niet vervelen in deze functie!

De opleiding medewerker secretariaat en receptie is een brede opleiding. Het eerste jaar is een basisjaar en vooral gericht op verschillende dienstverlenende taken. Hierbij moet je denken aan schoonmaak- en cateringswerkzaamheden maar ook aan het klaarzetten van bijvoorbeeld een vergaderruimte/verkoopruimte en klein onderhoud uitvoeren. Bezig zijn met administratie en postverzorging is ook een onderdeel van de lesinhoud. Verder is communicatie van belang bijvoorbeeld hoe voer je een goed (verkoop) gesprek met een klant. Tijdens dit jaar loop je stage om dat wat je op school leert ook in de praktijk te gaan brengen. In leerjaar 1 oriënteer je je op enkele profielen.

Aan het eind van het eerste leerjaar kies je pas je profiel, dat is het uiteindelijke beroep. Je kunt dan kiezen voor verkoper, medewerker secretariaat en receptie, medewerker (financiële) administratie, facilitair medewerker, mederwerker logistiek en helpende zorg & welzijn.

Het tweede leerjaar richt zich specifiek op het beroepsprofiel. Bij medewerker secretariaat en receptie ga je aan het werk met agendabeheer, postverwerking en de vaardigheden die nodig zijn. In leerjaar één heb je voor een deel de basis gehad en in het tweede leerjaar komt de verdieping en een stage in het werkveld.

Deze opleiding wordt aangeboden als uitstroomvariant van de brede basisopleiding Dienstverlening (niveau 2).

Vooropleidingseisen:
Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg.

Na deze opleiding kun je doorstromen naar Secretaresse (niveau 3).

Dienstverlening
in beeld
490