Hoornbeeck College
Locaties

Als begeleider gehandicaptenzorg bied je ondersteuning aan mensen met een verstandelijke, lichamelijke, zintuiglijke of meervoudige beperking die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. Dit doe je in een instelling voor wonen of voor dagbesteding. In de opleiding Begeleider Gehandicaptenzorg leer je hoe je cliënten ondersteunt bij de ontwikkeling en opvoeding, persoonlijke verzorging, wonen en huishouden, werk, scholing en vrije tijd. Om hen te helpen in hun ontwikkeling, motiveer je cliënten in het doen van activiteiten. Werk waarvoor je geduld, aandacht en inlevingsvermogen moet hebben – en voor anderen wil klaarstaan. Die glimlach van je cliënten, daar doe je het voor!

 • Hoornbeeck College
  Studenttevredenheid rapportcijfer 7 Landelijk gemiddelde: 7
 • Hoornbeeck College
  Doorstroom binnen MBO na afgelopen schooljaar 67% Landelijk gemiddelde: 49%
 • Hoornbeeck College
  Geslaagde studenten in afgelopen schooljaar 94% Landelijk gemiddelde: 67%
 • Hoornbeeck College
  Gediplomeerden met werk 94% Landelijk gemiddelde: 83%
Bekijk meer cijfers

Met een diploma op zak…

Als begeleider gehandicaptenzorg werk je direct met mensen met een beperking binnen een instelling, dagbesteding of binnen ambulante zorg. Je ondersteunt je cliënten en bevordert hun welbevinden en eigen regie.

Als vervolgstudie zou je kunnen kiezen voor Maatschappelijke Zorg niveau 4.

Beeld Welzijn
Beeld Welzijn
"Mensen om in je hart te sluiten."

Deze opleiding wordt aangeboden in

Lijkt het je wat? Meld je aan vóór 1 mei!

Dan start jij per september je opleiding op het Hoornbeeck Meld je aan! Meer informatie aanvragen

Of past dit beter bij je?

Alle opleidingen
Icoon gesprek

Intakegesprek & vooropleidingseisen

Samen kijken we of deze opleiding bij jou past. Na aanmelding en toelating word je uitgenodigd voor een AMN-test en een loopbaanadviesgesprek.

Voor de opleiding Begeleider Gehandicaptenzorg moet je minimaal het vmbo (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg) of havo 3 hebben afgerond.

Icoon start

Start van je opleiding

De opleiding start met introductieactiviteiten. Zo leer je je klas en de school beter kennen.

Icoon jaar 1

Het 1e jaar

In het eerste jaar maak je kennis met alle facetten van de welzijnsopleidingen en leer je over de ontwikkeling van baby’s tot volwassenen.

Je leert hoe je gesprekken voert, relaties opbouwt en onderhoudt en activiteiten opzet en uitvoert. Ook leer je over diverse beperkingen. Je bent praktisch bezig op school, in de wijk of binnen een instelling. Tijdens een stage van tien weken ontdek je of dit beroep bij je past. In dit jaar word je voorbereid op de eerste praktijkexamens in de stage.

Icoon jaar 2

Het 2e jaar

Je start met een stage waarin je examenopdrachten uitvoert. Na twintig weken kom je terug op school en heb je de keuze gemaakt voor het profiel Begeleider Gehandicaptenzorg.

Dan gaan we dieper in op diverse doelgroepen en hoe je met hen omgaat, contact onderhoudt en hen begeleidt. Denk aan mensen met een beperking, ouderen, kinderen, dak- en thuislozen, mensen met psychische en psychiatrische problemen, mensen met verslavingen en diverse combinaties van deze problematieken. Je werkt vanuit ondersteuningsplannen en leert activiteiten en interventies in te zetten om deze doelen te bereiken.

Icoon jaar 3

Het 3e jaar

We gaan nog verder in op de manieren waarop je mensen begeleidt, hoe je hen motiveert en oplossingsgerichte gesprekken en specifieke methodieken inzet.

Je leert hoe je contacten met de naastbetrokkenen van de cliënt onderhoudt en verstevigt. Ook verdiep je je in kwaliteitszorg en professionalisering. Tijdens het derde jaar kun je keuzedelen volgen die jouw horizon verbreden en verdiepen. Je sluit de opleiding af met een stage van twintig weken waarin je de laatste praktijkexamens aflegt.

Icoon diplomapet

HoornBACK

Afgestudeerd? Maak je comeback! Als oud-Hoornbeecker blijf je met ons verbonden via het netwerk HoornBACK.

Ontmoeten, delen en ontwikkelen staat bij HoornBACK centraal.