Zoeken

Kijktip: Congres 'Duurzaam Doen!'

Geplaatst: 23 april 2018 Locatie: Hoornbeeck College Amersfoort

Op woensdag 18 april vond bij het Hoornbeeck College te Amersfoort het congres 'Duurzaam Doen!' plaats. Zo'n 300 bedrijven, instellingen, particulieren en Hoornbeeck-medewerkers hadden zich aangemeld voor een de inspirerende middag. 

2018-04-18 Congres Duurzaam Doen 2018 (afdrukkwaliteit)-12

Tijdens het eerste gedeelte spraken W. de Potter (voorzitter CvB), Ds. W. Visscher (Amersfoort) en Reinier van den Berg (oud-weerman RTL). Het tweede gedeelte werd gevuld door workshopronden en een debat tussen C. Stoffer (SGP). C. Dik Faber (ChristenUnie) en Ellen Brinksma (GroenLinks). Als afsluiting werd een manifest getekend, waarop 9 scholen hun handtekening zetten. Daarmee werd beloofd dat duurzaamheid een belangrijke plaats op de agenda van de betreffende school krijgt. 

Ds. W. Visscher

De predikant wierp woensdag de vraag op of het duurzame antwoord op klimaatverandering nu werkelijk een elektrische Tesla is. „Vanuit de Schrift gezien heb ik daar mijn vragen bij. Waarom? Omdat het in de Bijbel gaat het om een levenshouding van soberheid en matigheid. We moeten niet jagen naar rijkdom. Als wij voedsel en deksel hebben, dienen we daarmee vergenoegd te zijn, schrijft Paulus.”

Weerman Reinier van den Berg

Weerman Reinier van den Berg schetste in zijn lezing de noodzaak van duurzaam handelen en „geloof-waardig” rentmeesterschap. Hij liet beelden zien over zeespiegelstijging, wateroverlast, droogte, dreigende voedseltekorten en de orkanen Irma en Maria. „Het ontstaan van orkanen hangt een-op-een samen met de temperatuur van oceanen. Dat is de gitzwarte kant van het ontsporende klimaat.”

Debat

Het kersverse SGP-kamerlid Chris Stoffer onderging woensdag tijdens het congres “Duurzaam Doen!” van het Hoornbeeck College zijn vuurdoop. Hij ging er in debat met Carla Dik-Faber van de ChristenUnie en Ellen Brinksma, statenlid voor GroenLinks bij de provincie Utrecht. „Ik vind windmolens niet lelijk.”

Ondertekening manifest

Het manifest is opgebouwd langs de drieslag “Wat we belijden”, “Waar we voor staan” en “Wat we willen bereiken”. In het manifest spreken de scholen uit dat “we een verantwoordelijkheid hebben naar onze Schepper en de schepping.”

Concreet gaan de scholen met de volgende zaken aan de slag: meer afvalscheiding, verkleinen van de energie-afhankelijkheid, verminderen van hoeveelheid papier, verminderen van vervoersbewegingen, bewustwording rond duurzaamheid verwerken in het curriculum en het participeren van jongeren in initiatieven rond duurzaamheid.

Meer weten?

Kijk op www.duurzaam-doen.nl en sluit je aan bij de beweging!

204