Zoeken

Hoornbeeck-studenten presenteren buurtcoöperatiestage aan Tweede Kamerleden

Geplaatst: 13 juni 2016

Vandaag heeft Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid zichzelf gepresenteerd aan een aantal Tweede Kamerleden en regionale politici. Hoornbeeck College-studenten zijn hier intensief bij betrokken doordat zij langdurig stagelopen bij deze coöperatie.

20160613_141246

Vandaag heeft Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid zichzelf gepresenteerd aan een aantal Tweede Kamerleden en regionale politici. Hoornbeeck College-studenten zijn hier intensief bij betrokken doordat zij langdurig stagelopen bij deze coöperatie. Bij de presentatie waren Kamerleden Carla Dik Faber van de CU, Grace Tanamal van de PvdA en Roelof Bisschop van de SGP aanwezig. Het effect van het werk dat Hoornbeeck-studenten doen, verrast de Kamerleden. Zij hopen dat andere gemeenten en mbo-instellingen hun voordeel kunnen doen met de Apeldoornse ervaringen.

Zuid doet Samen                                                    

Buurtcoöperatie Apeldoorn-Zuid is ontstaan vanuit de behoefte om aandacht te besteden aan eenzamen en hulpbehoeftigen in de buurt die zo’n 33.000 inwoners heeft. Iedere buurtbewoner kan lid worden van de organisatie en met elkaar dragen leden en actieve buurtbewoners de zorg voor de buurt. Het afgelopen jaar heeft de coöperatie al bij 7000 adressen aangebeld en 3000 gesprekken gevoerd. Daaruit bleek dat ruim 130 mensen begeleiding nodig hebben. Deze mensen worden nu door vaste contactpersonen bezocht die een luisterend oor en een helpende hand bieden. Hoornbeeck-studenten draaien tijdens hun stage actief mee met de wijkteams.

Eenzaamheid

Het valt de Hoornbeeck-studenten op dat er veel eenzaamheid in de wijk is. Tijdens de presentatie vertellen zij: ‘Mensen die weten dat we komen, zetten de deur al open. Ze zitten er echt op te wachten.’ De Hoornbeeck-studenten zien het effect van hun werk. ‘We ontmoetten buurtbewoners die dezelfde hobby bleken te hebben; zij trekken nu met elkaar op.’ Ook zijn er buurtbewoners die de deur nauwelijks uit kwamen en nu contacten hebben in de wijk en het buurthuis. Ook een helpende hand wordt veel gewaardeerd: ‘Voor iemand die nauwelijks een pen kan vasthouden, betekent het heel veel als wij de kerstkaarten schrijven.’

Erkenning

De stageplekken bij de buurtcoöperatie zijn ontstaan doordat docenten van ROC Aventus en het Hoornbeeck College signaleerden dat er een tekort ontstond aan leerwerkplekken voor niveau 2-studenten die de opleiding Helpende Zorg en Welzijn volgen.

Het Hoornbeeck heeft de afgelopen tijd met een aantal instanties gewerkt aan erkenning van de coöperatie zodat het een officieel leerbedrijf is. Het werk dat de studenten doen, betekent veel voor de mensen die zij helpen. Een Hoornbeeck-studente vertelt: ‘We hebben hele goede contacten opgedaan tijdens de stage. Het is zelfs zo dat ik nog steeds contact heb met mensen waar ik kwam, terwijl mijn stage al afgelopen is.’

204