Zoeken

Hoornbeeck Helpt - gratis ondersteuning in Charlois

Geplaatst: 22 december 2016 Locatie: Hoornbeeck College Amersfoort

Het Hoornbeeck College Rotterdam is onlangs gestart met het project Hoornbeeck Helpt. Daarmee kunnen buurtbewoners van de wijk Charlois gratis ondersteuning krijgen van Hoornbeeck-studenten.

Foto Jeroen van der Laan

Soorten hulp    
Hoornbeeck-studenten worden via stichting Hoornbeeck Helpt ingezet om aanvullende hulp te bieden die binnen een paar uur te geven is. Daarbij kan gedacht worden aan huishoudelijke hulp, bezoek aan het ziekenhuis of de dokter, begeleiding tijdens een uitje, boodschappen doen of hulp bij het bereiden van maaltijden. De stichting vraagt alleen een veilige en leerzame omgeving. Er wordt een intakegesprek gehouden waarin de wederzijdse verwachtingen worden besproken.

Buurtgericht
Door deze activiteiten wil het Hoornbeeck College in Rotterdam bijdragen aan de leefbaarheid in de wijk. “Uit een onderzoek van de GGD blijkt dat deze wijk op alle punten slecht scoort en de eenzaamheid erg hoog is. Daarnaast moeten ouderen door de veranderingen in de zorg langer thuis blijven wonen.” Het Hoornbeeck College Rotterdam heeft zich de afgelopen decennia te weinig op de buurt gericht. “Op deze wijze willen we laten zien dat we er echt voor de buurt willen zijn en op praktische wijze een ‘hand en een voet’ willen zijn”, zo vertelt Van der Laan.  

Ruggensteuntje
Om dit te bereiken is de stichting Hoornbeeck Helpt opgericht. Binnen deze stichting worden stagiairs van de mbo-opleiding Dienstverlening ingezet. “Deze hulp leveren we gratis, omdat studenten van onze opleiding moeten leren met mensen om te gaan en ze te helpen”, zo vertelt projectleider Jeroen van der Laan. “Onze hulp is er voor iedereen die het nodig heeft. Als iemand ouder wordt, gaat niet alles meer vanzelf. Onze hulp kan een ruggensteuntje geven. Maar ook als iemand ziek wordt of een beperking heeft, staan wij gratis voor ze klaar.”

204