Zoeken

Overig aan het woord

MKB-huisarts Heijns

Ondernemer en last van financiële perikelen? Problemen met de gezondheid van de bedrijfsvoering? Plannen om het uithoudingsvermogen te verbeteren? Welkom bij MKB-huisarts Heijns … Deze oud-Hoornbeecker Heijns werkt bij Lamper accountants en adviseurs.

Ondernemer en last van financiële perikelen? Problemen met de gezondheid van de bedrijfsvoering? Plannen om het uithoudingsvermogen te verbeteren? Welkom bij MKB-huisarts Heijns … Deze oud-Hoornbeecker werkt bij Lamper accountants en adviseurs.

Arjan Heijns rondde in 2004 zijn administratieve opleiding aan het Hoornbeeck College af. Hij is nu relatiebeheerder op een accountantskantoor. MKB-huisarts, zo noemt hij het. “Waar je ook last van hebt, welke vragen je ook hebt over je gezondheid, je gaat naar je huisarts. Zo komen ondernemers naar ons toe met hun vragen op financieel, administratief en fiscaal gebied. De ene keer hebben ze een simpele vraag over het inboeken van een factuur. De andere keer willen ze investeren en vragen ze ons de financieringsaanvraag te begeleiden.”

Tijdens zijn mavo-opleiding (zo heette dat nog rond de eeuwwisseling, nu vmbo) ontdekte Arjan dat hij graag met cijfers bezig was. Tijdens een snuffelstage en op zaterdag hield hij zich bezig met de administratie. “Het leek me leuk om met cijfers bezig te zijn. Maar weet je wat ik nu het meest waardeer? Het klantcontact. Zeker de helft van de tijd ben ik bij klanten. Dan komt het aan op communiceren. Je moet duidelijke uitleg kunnen geven over een jaarrekening. Als je onverwachte vragen krijgt, moet je snel kunnen reageren. Zonder dat je eventjes met een collega kunt overleggen. In dat opzicht heb ik de laatste jaren veel geleerd.”

Na zijn mbo-opleiding was Arjan nog niet uitgeleerd. Hij wilde AA-accountant worden en begon meteen met een hbo-opleiding. Toen hij die had afgerond, schreef hij zich in voor een post-hbo-opleiding. Een jaar later en een diploma rijker tekende hij voor de opleiding tot belastingadviseur. “Studeren in deeltijd is wel pittig, maar als je gemotiveerd bent gaat het prima. De kennis die ik opdoe, is heel waardevol. Als accountant moet je veel kennis hebben. Daarom kijk ik nu nog met waardering terug op de opleiding aan het Hoornbeeck College. Daar heb ik de basis van het vak geleerd.”

Arjan benadrukt dat niet alleen kennis van belang is, maar ook communicatieve vaardigheden. Tenminste, als je net als hij graag ondernemers adviseert. “Op het Hoornbeeck College moesten we bij het vak Nederlands al presentaties geven”, herinnert hij zich. “Dat is heel goed. Administratieve mensen zijn van nature vaak wat introverter. Daarom is het belangrijk dat dit punt veel aandacht krijgt in de opleiding.”

De werkdagen van Arjan zien er gevarieerd uit. Hij begint bijvoorbeeld met een jaarrekening uit te werken, een administratie te beoordelen, een financieringsplan op te stellen of een advies te schrijven. Totdat de telefoon gaat en klanten met vragen bellen. Vragen die vaak het nodige werk opleveren. Ook gaat hij vaak op pad naar klanten. Kleine en grote bedrijven die zijn advies goed kunnen gebruiken. Hij glimlacht. “Dit is een mooi vak. Mooier nog dan ik dacht!”

936