Zoeken

Studenten aan het woord

S-uccesvol!

Je wilt misschien wel succesvol worden. Zeker wanneer je aan de slag gaat als ondernemer. Maar vanzelfsprekend is het niet. Toch gebeurt het soms. Helemaal onverwacht.

Rineke Wakker (17), Joost Eggebeen (18) en Marten-Jan Boele (18) zijn er nog een beetje confuus van. Het was toch echt hún bedrijf dat de hoofdprijs won van Jong Ondernemen. En daar bleef het niet bij. De jonge studenten hebben inmiddels een doorstart gemaakt met een echte bv en zijn daarmee gepromoveerd tot échte ondernemers.

Handig dingetje, die S-Charger. Zeker wanneer je onderweg bent, en je batterij dat verschrikkelijke rode streepje laat zien. Je plugt de S-Charger in je telefoon of tablet en voilà, hij laadt op. “Een gat in de markt,” volgens junior accountmanager Marten- Jan Boele. “Ideaal voor mensen die veel onderweg zijn en niet in de gelegenheid zijn hun telefoon ergens op te laden.”

“Ideaal product voor een mini-onderneming,” aldus compagnon Joost Eggebeen. Joost, Marten-Jan en Rineke solliciteerden ruim een jaar geleden op een functie in een echte mini-onderneming.“Het Hoornbeeck biedt studenten commercieel en bedrijfsadministratie de kans om een eigen bedrijf te starten. Door middel van brainstorming ga je op zoek naar een product. Via marktonderzoek ga je na of hiervoor potentiële klanten zijn en zet je het product in de markt. Daarbij komen natuurlijk allerlei zaken kijken, vakken die we vanuit de theorie in praktijk moesten brengen. Van statuten maken, aandelen verkopen tot het berekenen van de kosten en het bijhouden van een echte boekhouding. Eigenlijk allemaal taken binnen een echt bedrijf, maar dan op kleinere schaal.”

Inmiddels hebben de Hoornbeeck-studenten de innovatieve SCharger met succes op de markt gebracht. “We hebben intussen een grote order binnen. Daarnaast ligt de S-Charger naar alle waarschijnlijkheid begin januari in de schappen van de KPNwinkels. Aan het eind van 2013 hopen we dat de teller op 30.000 verkochte producten staat.”

Joost en Marten-Jan voerden de gesprekken met de leverancier uit China, terwijl Rineke de administratie onder haar hoede nam. “Een prima team,” aldus Joost. “We liepen wel tegen wat taalproblemen aan. De meeste Chinezen spreken slecht Engels.” Maar ook dat kon het enthousiaste team niet tegenhouden hun product razendsnel op de markt te zetten. “Je leert commercieel te denken. Het product is natuurlijk interessant, maar uiteindelijk hangt het ervan af hoe origineel je het in de markt zet.”

Ondanks het succes zijn de studenten niet naast hun schoenen gaan lopen. Marten-Jan: “We zijn er nog lang niet. Afgelopen jaar hebben we ontzettend veel geleerd over het runnen van een onderneming, maar dat maakt ons nog niet succesvol. Er zijn nog zoveel dingen die we moeten ontdekken en leren. Maar we zijn jong en zien al deze uitdagingen als één groot avontuur. En uiteindelijk zit het hem niet in het hebben van succes, maar in het plezier dat je erin hebt. Er is echter één ding zeker: zonder de steun en stimulans van het Hoornbeeck was het nooit zover gekomen.”

Werkveld aan het woord

IMG_7299_klein
Eleos - dagbesteding & arbeid
Overig

Luisteren naar de ander

Lees verder
IMG_7279_klein
Leertouwer
Overig

In de techniek kan je alle kanten op

Lees verder
220