Zoeken

Studenten aan het woord

Marty Morren

Op het bord kijken, een boek lezen of klasgenoten ontdekken op een vol plein zijn alledaagse dingen voor de meeste studenten. Voor Marty Morren niet. Hij werd geboren met achromatopsie. Door de erfelijke oogafwijking ziet hij weinig en kan hij geen kleuren onderscheiden. “Ik zie maar acht procent van de wereld. Omdat mijn ogen geen kegeltjes bevatten zie ik alles in grijstinten en kan ik slecht tegen licht. Alleen van dichtbij kan ik details zien. Daarom zit ik altijd dicht bij het scherm van m’n laptop.”

Die laptop is alles voor de Otterlose student. “Ik heb ‘m overal bij de hand. Gewone boeken kan ik niet lezen, dus die lees ik in pdf. De aantekeningen uit de les of een presentatie van de leraar krijg ik per mail, zodat ik in de les goed kan opletten.” Wat er op het bord verschijnt, volgt Marty met een monoculair, een verrekijkertje voor één oog. “Daardoor hoef ik niet altijd vooraan te zitten in de klas. Met de monoculair kan ik alles prima zien.”

Marty is blij met de manier waarop de school omgaat met zijn beperking. “Ik ben gewend om met mijn beperking te leven. Maar soms vraagt het wel om een aanpassing. De leraren staan altijd klaar om daarin mee te denken. Op een gegeven moment werkten we met verschillende computerprogramma’s tegelijk. Dat was voor mij niet te doen op één 15 inch-scherm. Ik heb toen gevraagd of het mogelijk was om twee grote schermen naast elkaar te zetten. Dat was zo geregeld. Er staan nu twee 21 inch-schermen, waardoor ik prima kan werken.”

Marty Morren

Marty Morren

Opleiding: ICT-en mediabeheer niveau 4

Werkveld aan het woord

IMG_7299_klein
Eleos - dagbesteding & arbeid
Overig

Luisteren naar de ander

Lees verder
IMG_7279_klein
Leertouwer
Overig

In de techniek kan je alle kanten op

Lees verder
220