Zoeken

Studenten aan het woord

Lambert van Regteren

Heb je een beeld van wat je wilt worden? Ben je van plan je tanden in een studie te zetten en je doel te bereiken? Heb je al helemaal voor ogen wat je later wil worden? Dan volgt nu het verhaal van Lammert van Regteren. Dankzij de begeleiding van de school en de trouwe hulp van klasgenoot Diederik kan hij ook een doel bereiken. Maar ’t is een ander doel dan hij voor ogen had…

Toen Lammert 10 jaar was, kreeg hij lymfeklierkanker. Bijna twee jaar lang beheerste de ziekte zijn leven. Tijdens groep 8 en leerjaar 1 van het voortgezet onderwijs zag hij vaker een ziekenhuis van binnen dan een school. Gelukkig sloeg uiteindelijk de behandeling aan. “Maar daarna kreeg ik last van epilepsie. Elke week heb ik een paar aanvallen en op sommige dagen wel tien of twaalf. De havo was te zwaar en ik ging verder met vmbo. Door mijn eigen ervaringen had ik wel interesse gekregen in het begeleiden van kinderen met aandoeningen.” Lammert zwijgt even. “Maar het is moeilijk om met epilepsie werk te krijgen. De meeste kans van slagen zou ik hebben met een administratieve opleiding. Daarom doe ik nu Bedrijfsadministratie.”

De medestudenten kregen voorlichting over de aandoening van Lammert. Een docent begeleidt Lammert bij zijn studie. Waar nodig wordt er maatregelen getroffen of aanpassingen gemaakt. Omdat Lammert dyslectisch is, mag hij regelmatig in een lokaal zijn werk doen. “De studie is soms wel pittig, maar ze motiveren me enorm. Ik vind het echt heel fijn dat ze me zo aanmoedigen en bijstaan. Dit is de beste school waar ik op heb gezeten.”

Natuurlijk is klasgenoot Diederik daarbij niet weg te denken. Elke dag staat Diederik klaar om Lammert te helpen. Elk uur, elke pauze trekt hij met hem op en biedt hij de helpende hand. “Dat is belangrijk voor mij. Als ik alleen de trappen op- of afga en ik krijg een epilepsieaanval, is dat gevaarlijk. Diederik helpt me altijd. Zelfs als ik nog even met een leraar praat, wacht hij op me. Ik vind het heel wat, dat hij dat voor me doet!”

Werkveld aan het woord

IMG_7299_klein
Eleos - dagbesteding & arbeid
Overig

Luisteren naar de ander

Lees verder
IMG_7279_klein
Leertouwer
Overig

In de techniek kan je alle kanten op

Lees verder
220