Zoeken

Studenten aan het woord

Gertrude Hak

“Zuster,” klinkt een beverige stem door de hal van het verzorgingshuis. “Zuster, kunt u me misschien even een handje helpen?” De vrouw in het witte pak keert zich om en haast zich op haar witte Birkenstocks naar haar cliënt. “Natuurlijk mevrouw Korevaar, gaat u maar even rustig zitten, dan zorg ik voor uw kousen.”

“Het is eigenlijk een kwestie van herkenning.” Gertrude Hak, 2e-jaars verzorgende denkt even na. “Mensen reageren op je witte kleding. Ze weten wie ze moeten aanspreken.” En dat is vaak ook wel noodzakelijk. “Zeker in de thuiszorg wachten de mensen echt op je komst. Het geeft ze een veilig gevoel als er een ‘zuster’ in huis rondloopt.

Ook Gertrude draagt voor haar werk regelmatig een zusterpak. “Het geeft je een professionele uitstraling. En het feit dat mensen je dan ook als zuster aanspreken, geeft me een trots en bijzonder gevoel. Daarnaast is de outfit ook erg praktisch; er zitten veel zakken in, waar je pennen, de afdelingspieper en andere handige instrumenten in kwijt kunt. Toen ik klaar was met de opleiding Helpende, heb ik van mijn vriend een echt zusterklokje gekregen. Dit klokje hang je met een speciaal klipje aan je jasje. Ideaal wanneer je iemands hartslag moet controleren.”

Ondanks de handige functie van het zusterspak verdwijnt de beroepskleding voor verzorgenden volgens Gertrude steeds meer. “Er is tegenwoordig steeds meer sprake van kleinschalige zorg in huiskamersfeer. De verzorgenden dragen dan gewoon hun normale kleding, net als thuis. In die setting is dat ook passend. Maar het zou jammer zijn als de zusterkleding voor de verzorgende helemaal zou verdwijnen. Daarmee neem je de herkenbaarheid als zuster weg. En dat kan voor ouderen best lastig zijn.”

Werkveld aan het woord

IMG_7299_klein
Eleos - dagbesteding & arbeid
Overig

Luisteren naar de ander

Lees verder
IMG_7279_klein
Leertouwer
Overig

In de techniek kan je alle kanten op

Lees verder
220