Zoeken

Studenten aan het woord

Berry Bouw en Thirza Nieuwenhuis

“Sociale leeromgeving, wat is dat?” Vragend kijken Berry Bouw (16) en Thirza Nieuwenhuis (17) rond. “O ja, of we de school gezellig vinden,” glimlacht Berry, “en natuurlijk ook of we voldoende leren.” Op het Hoornbeeck zit dat wel goed volgens deze twee enthousiaste studenten. Dat is belangrijk voor de opleiding die zij volgen. Thirza: “Goed kunnen praten en makkelijk contacten kunnen leggen, zijn basisvaardigheden voor een commerciële medewerker.”

Berry en Thirza zijn enkele maanden geleden begonnen met hun nieuwe opleiding Commercieel niveau 4. “Eigenlijk is het net bungeejumpen,” aldus Berry. “Je wordt in het diepe gegooid, maar wel met begeleiding.” Gelukkig liep de overgang voor beiden op rolletjes. Ook de aansluiting in de nieuwe klas ging prima. Thirza: “Ik vind het niet moeilijk om nieuwe contacten te leggen. Daardoor is het niet moeilijk om aansluiting te vinden. Hoewel iedereen hier toch een stuk geslotener is dan in het westen van het land, gaan de meeste studenten hier op een volwassen en respectvolle manier met elkaar om.”

Voor beiden was de keus voor het Hoornbeeck een logische stap. Berry: “Je hebt een reformatorische achtergrond en daar wil je ook stevig in blijven staan. We zijn allebei nog jong, en dat betekent dat je nog niet overal een standpunt over hebt. Hier kunnen we onszelf op een veilige manier ontwikkelen. Dat de sociale leeromgeving er hetzelfde uitziet als thuis en in de kerk, is daarbij ontzettend fijn. Het geeft een vertrouwd gevoel.”

Thirza: “Hoewel het voor mij vanuit Lisserbroek toch behoorlijk wat reistijd vraagt om naar Amersfoort te gaan, heb ik het er voor over. Ik heb hier veel nieuwe mensen leren kennen en een leuke klas. Verder slaap ik regelmatig bij mijn zussen, zodat de reistijd overzichtelijk blijft.” Verschillende zussen en broers hebben op het Hoornbeeck gezeten. Daarom was het voor mij een logische stap. En…. Hoornbeeck is de beste mbo-school van Nederland!”

Zowel Berry als Thirza vindt de sfeer op school ‘geweldig’. “We kunnen met onze studiegenoten overal over praten. Omdat je allemaal dezelfde achtergrond hebt, maakt dat de gesprekken makkelijker en diepgaander. Omdat iedereen hier wat ouder is, leer je wijs en respectvol met elkaar omgaan.” Volgens beiden is het belangrijk goede vrienden op school te hebben. Thirza: “Natuurlijk heb je zogenaamde vrienden van Facebook. Maar dat zegt niet zoveel. Uiteindelijk gaat het om die paar goede vrienden, met wie je leuke en goede gesprekken kunt hebben. Vrienden die je kennen zoals je écht bent. De vertrouwde sfeer hier maakt het makkelijk om nieuwe vrienden te maken. Dat is een groot voordeel van het Hoornbeeck College.”

Werkveld aan het woord

IMG_7299_klein
Eleos - dagbesteding & arbeid
Overig

Luisteren naar de ander

Lees verder
IMG_7279_klein
Leertouwer
Overig

In de techniek kan je alle kanten op

Lees verder
220