Zoeken

Studenten aan het woord

Berdine Zwanepol

Ze is een vrolijke prater met een positieve, open blik. Toch leidt Berdine Zwanepol (16) geen 'normaal' leven. Haar ziekte, osteogenesis imperfecta, zorgt ervoor dat ze afhankelijk is van aanpassingen en persoonlijke begeleiding. Dankzij het Steunpunt Studie en Handicap (SSH) kan Berdine toch een opleiding volgen aan het Hoornbeeck College in Kampen.

Als je een beperking hebt, wil je een zo normaal mogelijk leven leiden. En studeren hoort daar natuurlijk bij. Al kun je niet altijd de opleiding volgen die je eigenlijk graag zou willen. Het SSH ondersteunt studenten met een lichamelijke of psychologische beperking die graag op een ‘normaal’ college willen studeren. Het steunpunt zorgt daarbij voor noodzakelijke aanpassingen binnen de school, extra hulpmiddelen en een specialistische begeleiding. Voor Berdine betekent deze ‘praktische zorg’ concreet dat er een aangepast toilet en een speciale traplift moesten komen in het oude schoolgebouw in Kampen. “Ontzettend handig natuurlijk,” volgens Berdine. “Maar wel lastig dat ik hem met iemand moet delen,” voegt ze er lachend aan toe. “Als de lift boven staat duurt het vrij lang voor hij beneden is. Gelukkig ben ik niet zo zwaar. In geval van nood tillen mijn vriendinnen mij zo naar boven”

Pijnlijke breuken

Al op jonge leeftijd stelden de artsen vast dat Berdine lijdt aan osteogenesis imperfecta. Deze broze bottenziekte zorgt ervoor dat Berdines leven getekend wordt door pijnlijke breuken en veel ziekenhuisbezoeken. Ondanks deze zorgen, staat Berdine positief in het leven. “Ik kijk nooit naar de dingen die ik niet kan, maar altijd naar de dingen die ik nog wel kan. Daar horen aanpassingen bij, zo is mijn leven. Zonder aanpassingen kan ik eenvoudigweg niet functioneren. Daarom ben ik blij en dankbaar dat ik, dankzij het SSH, kan studeren aan het Hoornbeeck College.”

Toelating studenten met beperking

De toelating van een student met een beperking gebeurt op basis van competentie en ontwikkelingsmogelijkheden. Eenvoudig gezegd; een student moet wel in staat zijn de opleiding te volgen en het beroep waarvoor hij studeert uit te oefenen. Tijdens hun studieperiode helpt het SSH met de oplossing van praktische problemen en het zoeken van een gepaste stageplaats. Berdine: “Niet elke stageplaats is geschikt voor iemand met een beperking. Zo moet mijn stageplaats rolstoelvriendelijk zijn en moeten de begeleiders bereid zijn mij af en toe te helpen.”

Financiering SSH

De financiering van de SSH kwam tot nu toe uit het persoonsgebonden budget van de studenten zelf. Vanaf 2014 komt daar verandering in. Peter Hakvoort, SSH-Coördinator in Kampen: “We krijgen een standaardbedrag naar rato van het aantal studenten. Dat bedrag mogen we naar eigen inzicht besteden aan hulpmiddelen. Op die manier wordt de zorg meer geïntegreerd in het onderwijs en zijn we als team verantwoordelijk voor de begeleiding van onze studenten met een beperking.”

Geaccepteerd

Ondanks haar beperking voelt Berdine zich helemaal geaccepteerd op het Hoornbeeck College. “Ik heb een fantastische klas, die me helpt waar het nodig is. Ik ben uiteindelijk gewoon een medestudent, met wie je ook kunt lachen en serieus kunt zijn. Net als iedere andere student hier op school.”

Werkveld aan het woord

IMG_7299_klein
Eleos - dagbesteding & arbeid
Overig

Luisteren naar de ander

Lees verder
IMG_7279_klein
Leertouwer
Overig

In de techniek kan je alle kanten op

Lees verder
220