Zoeken

Docenten aan het woord

Mw. H. Talen

Er staan houten stellingen in haar lokaal en werk banken met krukken. En het ruikt er creatief. De typische lucht van handvaardigheidlokalen; een geurenmix van verf, lijm, hout en ander materiaal. Docente mevrouw Talen kijkt rond in haar domein. “Ik houd van kleur. Maar vorm is het belangrijkste!”

Ze is op en top creatief. Als kind was ze al bezig om dingen te maken, te knippen, plakken en naaien. En al maakt ze geen poppenkleertjes meer, Talen heeft continu de drang om iets te creëren. Iets te bedenken en een idee vorm te geven. “Mijn eigen beeldende proces moet wel op gang blijven, anders gaat het niet goed met me. Ik heb wel rust nodig om nieuwe dingen te bedenken. Een steeds terugkerend thema in mijn werk, is het leven en onze verhouding met God. God is onze Schepper. Hij heeft de aarde geschapen en wij zijn slechts vormgever. Je ziet in mijn werk veren terug, maar ook eierachtige vormen. Een veer is licht, een ei is de basis van het leven. Ik heb ook iets met hoeden. Een hoed zet je op als je uit huis, wég gaat. Het is iets tussen God en de mens.”

Talen probeert haar pupillen bij te brengen dat ze uniek zijn en eigen keuzes moeten maken. Ze moeten hun eigen stijl en smaak ontwikkelen. Ook op een andere manier dragen de lessen Beeldende Vorming bij aan de persoonlijke ontwikkeling. “Studenten laten veel van zichzelf zien met hun creaties. Het is de onderlaag. De beeldtaal die heel veel zegt over hun persoonlijkheid. Als ik ze daarop wijs, is dat vaak een eyeopener. Het is belangrijk dat de studenten deze boodschap later uit het werkstuk van een cliënt kunnen halen.”

De bevlogen docente vindt het mooi als studenten zich laten meeslepen door een opdracht. Ze denkt meteen terug aan de modeshow die onlangs in het lokaal werd gehouden. “Het moest een multiculturele show worden binnen het project ‘Buitengewoon’. De studenten hadden van oude materialen zelf kleding gemaakt. Als ware mannequins presenteerden ze hun afvalkleding voor de medestudenten en ouders. Geweldig!”

219