Zoeken

Bezinningsdag 2018

Zoals jullie in een eerder bericht hebben kunnen lezen, wordt op D.V. maandag 8 januari 2018 de jaarlijkse bezinningsdag in Amersfoort gehouden. Het thema van de dag is 'Be Connected, focus op de toekomst'. Dit opent voor ons vergezichten die met het sterk veranderende werkveld te maken hebben. Technologische vernieuwingen doen iets met onze samenleving maar ook met het onderwijs op het Hoornbeeck College.

Er zijn twee lezingen: 

  • Lezing door prof. dr. ir. M. Steinbuch ‘Worden robots onze vrienden?’

We zijn wereldkampioen met onze voetbalrobots, we zijn als Nederland nummer 1 wereldwijd in high tech machines en we hebben een living lab voor slimme en elektrische auto's. We hebben de meest nauwkeurige chirurgische robots ter wereld en kunnen operaties doen die niemand anders nog kan. De technologische ontwikkelingen gaan zeer snel en nieuwe mogelijkheden doen hun intrede. Robots vinden we al veel in de industrie en komen ook in de agro/food en zorg sector steeds meer voor. De automotive sector zal de komende 5 jaar meer innovaties invoeren dan in de laatste 50 jaar: auto’s worden heel erg slim en 100% schoon. De transitie naar duurzame mobiliteit komt op hetzelfde moment als de transitie naar de auto als robot: (bijna) autonoom, en eventueel shared. Hoe snel gaat dit nu? En waarom gaat dit zo snel? Wat zijn de implicaties?

  • Lezing door prof. dr. W. van Vlastuin ‘Artificial Intelligence: De maakbaarheid van de nieuwe mens?’

Zijn de technologische vernieuwingen doel op zich en hoe verhoudt zich dat tot het Koninkrijk van God? Calvijn spreekt over 'hulpmiddelen' en legt de nadruk op vreemdelingschap. Wat is het tegengif tegen techniek die ons overheerst en in de macht heeft?

 

Klik onder de afbeelding op 'Lees meer' voor meer informatie over de sprekers.

Prof. dr. ir. M. Steinbuch 

Prof. dr. ir. M. (Maarten) Steinbuch (1960) is Universiteitshoogleraar aan de TU Eindhoven en leider van de Control Systems Technology groep binnen de faculteit Mechanical Engineering. 

In 2014 werd hij benoemd als wetenschappelijk directeur van het TU/e High Tech Systems Center. Zijn onderzoek concentreert zich op het modelleren, ontwerpen en beheersen van beweging-systemen, o.m. in robotica en automotive.

Voor zijn onderwijs- en onderzoeksactiviteiten en bijdragen aan publieke discussies heeft hij regelmatig onderscheidingen ontvangen, zoals in 2015 de Academic Society Award van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs en in 2016 de STW Simon Stevin Meesterprijs. Steinbuch is medeoprichter van MI Partners BV, Mechatronics Academy BV, Preceyes BV, Microsure BV en Medical Robotic Technologies BV.

 

Prof. dr. W. van Vlastuin

Prof. dr. W. (Willem) van Vlastuin (1963) behaalde het kandidaatsdiploma Technische Natuurkunde aan de Technische Universiteit van Delft. In 1988 rondde hij aan de Rijksuniversiteit van Utrecht zijn doctoraalexamen theologie af, met als hoofdvak geschiedenis van het Gereformeerd Protestantisme.

Hij was predikant van de hervormde gemeenten in Wouterswoude, Opheusden en Katwijk aan Zee.

In 2002 promoveerde hij in Apeldoorn op de studie De Geest van opwekking. Een onderzoek naar de leer van de Heilige Geest in de opwekkingstheologie van Jonathan Edwards (1703-1758).

Vanaf 2005 werkt hij als universitair docent voor het Hersteld Hervormd Seminarie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zijn leeropdracht omvat dogmatiek en apologetiek. Momenteel is hij ook rector van dit seminarie. Per 1 januari 2015 werd hij benoemd tot hoogleraar theologie en spiritualiteit van het gereformeerd protestantisme aan de Vrije Universiteit.

Lees meer >>

Programma Bezinningsdag 2018

Klik op 'Lees meer' om het programma te bekijken.

 

09.00 – 09.30 uur: Ontvangst in aula
09.30 – 09.35 uur: Welkom door Mark van Winkelen (dagvoorzitter)
09.35 – 10.00 uur: Opening door Dick van Meeuwen (lid CvB)
10.00 – 10.30 uur: Lezing door prof. dr. ir. M. Steinbuch ‘Worden robots onze vrienden?’
10.30 – 10.50 uur: Videopresentatie
10.50 – 11.10 uur: Lezing door prof. dr. W. van Vlastuin
11.10 – 11.50 uur: Pauze
11.50 – 12.35 uur: Workshop 01
12.40 – 13.25 uur: Workshop 02
13.30 – 14.10 uur: Lunch in aula
14.10 – 14.30 uur: Afsluiting met korte nieuwjaarstoespraak door Willem de Potter (voorzitter CvB)
14.30 uur:            Informeel samenzijn

 

Als er programmawijzigingen komen door extreem winterweer, laten we jullie dat op D.V. maandag 8 januari 2018 voor 6 uur weten in een nieuwsbericht op www.hoornbeeck.nl/nieuws.

We willen je vragen om je z.s.m. in te schrijven voor de twee workshoprondes. Zie de informatie hieronder.

Lees meer >>

Workshops

Klik op 'Lees meer' om het overzicht met workshops te bekijken.

Het overzicht is nogal groot. Daarom hebben we 't voor je in een overzichtelijk PDF gestopt. Bekijk 'm hier

Lees meer >>

Inschrijven workshops

Hieronder vind je een overzicht van alle workshops en kun je je direct inschrijven. De inschrijving kan pas verzonden worden, op het moment dat voor beide workshopsrondes een keuze is gemaakt. Mocht je een workshopronde over willen slaan, kun je voor die optie kiezen.

Lees meer >>

Student aan het woord

Sanne de Muijnck
Sanne de Muijnck
Student

Als juf voor de klas

Lees verder
398