Zoeken

Oud-studenten aan het woord

Janita Jansen

Om er achter te komen wat Janita écht wilde, maakte ze haar eigen, spontane ontdekkingstocht. “Ik heb in de Hoornbeeck-tijd stage gelopen in de ouderenzorg, in de gehandicaptenzorg én uiteindelijk in een gevangenis. Tóen pas wist ik wat ik wilde. In de derde. Daarom raad ik Hoornbeeck-studenten aan om je zelf de kans te geven dingen te ontdekken. Daar moet je soms voor uit je comfortzone stappen. Ik dacht eerst dat ik de gevangenis niet leuk zou vinden. Dat pakte heel anders uit.”

Toen Janita eenmaal haar mbo-diploma op zak had, wist ze niet of ze door zou leren, of toch een baan zoeken. “Ik zag mezelf nog niet zo werken. Mijn mentrix op het Hoornbeeck College stimuleerde me om naar het hbo te gaan. M’n vriend ook. Maar ik twijfelde of ik het kon. Uiteindelijk besloot ik wel te gaan studeren, maar daarnaast als flexwerker bij het Leger des Heils aan de slag te gaan.” Dat vroeg uiteindelijk toch om een keus en Janita hakte de knoop door. “Het werk wat ik deed was niet uitdagend genoeg, dus heb ik voor de opleiding gekozen.”

Als Janita omkijkt naar haar schoolloopbaan, is ze er eigenlijk verbaasd over. “Ik deed basisberoeps op het voortgezet onderwijs en was geen uitblinker. Daarna volgde SPW niveau 4 op het Hoornbeeck, nu SPH op hbo-niveau, waar ik een extra programma voor excellente leerlingen volg. Dankzij de stimulans van de mensen om me heen en van de docenten ben ik steeds een stapje verder gegaan. En dankzij het geloof. Dat is me op moeilijke of onzekere momenten en bij belangrijke keuzes tot steun geweest. Je kunt en hoeft het niet alleen te doen. Dat is iets wat ik op het Hoornbeeck veel heb meegekregen en zelf ook echt ervaren heb.”

Janita Janssen

Janita Jansen

Opleiding: oud-student SPW, niveau 4

Studeert: hbo Sociaal Pedagogische Hulpverlening, derde jaar

402