Zoeken

Leve de consequente moeder

Geplaatst: 16 april 2014

Onlangs sprak ik een moeder die vertelde hoe ze elke dag een strijd moet voeren. Als de pubers thuiskomen uit school en er weer connectie is met Koning Whapp en Prins WiFi zijn ze niet van hun mobiel te slaan.

Discussies van de schooldag worden voortgezet aan de keukentafel, maar dan niet met moeder, maar de klasgenoten die ook ‘aan tafel zitten’.

Deze moeder heeft eerst maar de regel ingesteld dat ze graag met haar kinderen thee of limonade drinkt en niet met gebogen hoofden en zoemende smartphones. Met veel tegenzin en gesputter zijn deze apparaten vervolgens opzij gelegd of in de broekzak verdwenen. Maar, toch beslist niet langer dan 10 minuten.

Maar dan volgt het tweede strijdtoneel: er moet huiswerk gemaakt worden. Als ze niet alert is gaan de smartphones mee naar de slaapkamer. “Want dat mag iedereen op school! En er is echt geen andere moeder die zulke stomme regels stelt als u”. Maar ze houdt voet bij stuk. Deze moeder gelooft niet in multitasken. “De resultaten gaan achteruit als je ze hun gaan laat gaan. Ze mogen af en toe even pauzeren, en dan hun wereld bijwerken, maar dat ding blijft beneden in de la”.

Misschien herkent u zich in deze moeder. Misschien kunt u er uw eigen ‘strijdtoneel’ bijvoegen. Wel, dan bent u bezig met media-opvoeding in de praktijk. En daar, in het gezin, gebeurt het! Daar kan geen opvoedingsavond tegenop. Leve deze consequente moeder.

Drs. H.J. van der Poel, lid van de kenniskring van het lectoraat Identiteit van het Hoornbeeck College

Student aan het woord

Marjanne Kok 2_www
Marianne Kok
Student

Spannende overstap

Lees verder
Gertjan Horst_www
Gert Jan Horst
Student

Perfect totaalplaatje

Lees verder
319